Fukt i vinduskarmen – hva kan du gjøre med dette vanlige problemet?

Norge er et land med svært skiftende klima. I løpet av vinteren kan gradestokken krype ned mot -30 og vel så det noen steder, en fin sommerdag kan vi oppleve et tilsvarende antall plussgrader....
22. april 2024
8 minutters læsetid
Vask af vinduer
Indholdsfortegnelse

Norge er et land med svært skiftende klima. I løpet av vinteren kan gradestokken krype ned mot -30 og vel så det noen steder, en fin sommerdag kan vi oppleve et tilsvarende antall plussgrader. Disse skiftningene påvirker ikke bare mennesker, men også husene vi bor og oppholder oss i. Kald og varm luft kombinert med skiftende luftfuktighet kan også påvirke vinduene hjemme hos deg, vi ser nærmere på hva du kan gjøre med kondens og fukt i vinduskarmen.

Fuktighet ulike steder på glass og karm

Først og fremst er det viktig å være klar over at det kan oppstå kondens flere ulike steder på vindusglass og karmer. Derfor er det også avgjørende å være klar over hva fukt på ulike områder egentlig betyr:

  • Kondens og dugg på utsiden av vinduet er helt normalt og ufarlig. Det er særlig med nye vinduer du vil kunne oppleve at det oppstår kondens på utsiden av glasset. Årsaken er at moderne vinduer helt enkelt er så godt isolerte at glasset er kaldere enn det såkalte duggpunktet – derfor dannes det kondens på utsiden av vinduet.
  • Kondens og fuktighet mellom vindusglassene er et tegn på at vinduet er punktert. Det betyr at det ikke lenger er tett mellom glassene og innerkarmen. Årsaken er vanligvis at vinduet er gammelt og slitt. Det kan ha oppstått sprekker eller andre skjevheter i karmen, og da skal det ikke mye til før tettingen også blir ødelagt.
  • Fukt og kondens på innsiden av vinduet henger hovedsakelig sammen med luftfuktigheten innendørs og vinduets isolasjonsevne. Når luft med høy luftfuktighet møter et kaldt vindu, vil det oppstå kondens på glassflaten, noe som vil føre til fukt i vinduskarmen. Vannet kommer altså vanligvis fra inneluften, ikke utenfra.

Med disse tre scenarioene i bakhodet, kan vi se nærmere på hvordan vi kan fjerne og forebygge fukt i vinduskarmen.

Forebygging av fuktskader i vinduskarmen

Det er særlig viktig å fjerne fukt i vinduskarmen med tanke på eventuelle fuktskader. De aller fleste vanlige vinduer har innerkarm i tre, og over tid vil store mengder fuktighet kunne føre til skader.

Å redusere den relative luftfuktigheten i rommet er noe av det enkleste du kan gjøre for å forebygge kondens på innsiden av vinduet. Hvis du reduserer luftfuktigheten, vil det være en mindre mengde vann i luften – noe som betyr at det er en redusert mengde som eventuelt kan kondenseres mot det kalde vindusglasset. God lufting eller eventuelt bruk av luftavfukter kan bidra til riktig luftfuktighet.

Det er også viktig å tørke vekk fuktighet og vann jevnlig hvis man er plaget av fukt i vinduskarmen. Fuktighet og kondens i seg selv er ikke farlig, det er eventuelle skader på karmen som kan bli kostbare.

Utbedring av fuktskade i vinduskarm

Hvis det allerede har oppstått fuktskader i vinduskarmen, er det greit å få utbedret den så raskt som mulig. Hvis det er snakk om en overfladisk råteskade, kan det være mulig å tørke ut området godt, for så eventuelt å slipe og male over ved behov. Man kan prøve å stikke en skarp gjenstand inn i treverket for å kjenne hvor langt inn en fuktskade i vinduskarmen har utviklet seg.

Eventuell mugg som har utviklet seg på vinduskarmen kan vaskes bort med en mikrofiberklut. Ved behov kan det også være nødvendig å slipe og male over igjen for å fjerne misfarging etter mugg. Samtidig er mugg et faresignal, og det er helt avgjørende at man gjør noe med årsaken til at det oppsto fukt i vinduskarmen til å begynne med. Ellers vil problemet garantert komme tilbake, og over tid vil det kunne utvikle seg til mer alvorlige fuktskader i vinduskarmen. Skader i karmen vil også etter hvert kunne føre til at tetningen mellom glass og karm blir skadet, noe som fører til punktert glass og tapt isolasjonsevne.

Nye vinduer reduserer risikoen for fukt i vinduskarmen

I og med at fukt i vinduskarmen vanligvis oppstår som en konsekvens av høy luftfuktighet og kalde vindusglass, vil utskifting av gamle vinduer også kunne redusere risikoen for at det oppstår fukt i vinduskarmen. Kondens på innsiden av vinduet oppstår når inneluft med høy luftfuktighet møter et glass som er kaldere enn duggpunktet – som følge av dårlig isolasjonsevne.

Når du bytter ut et gammelt vindu med dårlig isolasjonsevne mot et nytt moderne vindu, vil glasset på innsiden av vinduet være betydelig varmere. Det vil i sin tur føre til at luftfuktigheten ikke kondenseres på glasset, og det vil ikke like lett oppstå fukt i vinduskarmen. Det er fortsatt viktig å følg med på luftfuktigheten innendørs, men du reduserer risikoen for fuktskader i vinduskarmen.

Når du skifter ut gamle vinduer vil du ofte også kunne oppleve mindre trekk fra vinduet, som følge av bedre isolasjon både rundt karmen og i selve vinduet. Det kan ha mye å si for inneklima og bokomfort, og det kan til og med være mulig å redusere temperaturen i rommet når du fjerner kaldt trekk og kaldras.

Moderne vinduer gir deg mange andre fordeler

Med et nytt og moderne vindu vil du ikke bare redusere risikoen for fukt i vinduskarmen, du vil også dra nytte av en rekke andre fordeler:

  • Bedre isolasjonsevne reduserer risikoen for fukt i vinduskarmen, men i tillegg vil du kunne oppleve både bedre inneklima og lavere strømregning. Et moderne vindu har betydelig bedre isolasjonsevne sammenlignet med vinduer som er 20 – 30 år gamle, noe som kan redusere fyringskostnadene. I tillegg reduserer risikoen for kaldras og trekk.
  • Et moderne vindu kan dessuten ha praktisk funksjoner som har kommet på markedet i løpet av den siste tiden. I og med at vi monterer takvinduer fra VELUX, er for eksempel regnsensor med automatisk lukking av vinduet et godt eksempel. Ulike typer solskjerming tilpasset vinduet kan også være spennende å se nærmere på.
  • Når du skifter ut vinduer kan du også vurdere mer eller mindre vedlikeholdsfrie alternativet. Et vindu med aluminium utvendig trenger ikke å overflatebehandles, slike vinduer kan være et godt alternativ i en verden med alt mer ekstremvær.

Dessuten bidrar utskiftning av vinduer til at du opprettholder boligens verdi. Å bytte gamle og slitte vinduer er helt enkelt nødvendig vedlikehold.

VELUX har vinduer som passer til alle boliger

Hvis du har konkludert med at ett eller flere vinduer må skiftes ut, lønner det seg å velge kvalitet. Vi i Pallesen Bygg monterer utelukkende takvinduer fra VELUX, og det er ikke uten grunn:

  • VELUX-konsernet har en historie som strekker seg over 80 år tilbake i tid, og i dag er selskapet til stede i hele 35 land. Likevel har VELUX bevart sin tilknytning til Danmark og det skandinaviske markedet. Derfor kan du være trygg på at produktene også er tilpasset det norske klimaet.
  • VELUX designer og produserer takvinduer, lystunneler og tilhør. Det betyr at de har særlig høy kompetanse innenfor disse produktkategoriene, noe som også har mye å si for kvaliteten. Dessuten lager VELUX produkter tilpasset både privatboliger og næringsbygg.
  • Den lange historien til VELUX er også en trygghet med tanke på både eventuelle reklamasjoner, garantier, service og reservedeler. Denne produsenten kjenner godt til forbrukerrettighetene i Norge, og du kan stole på at det vil finnes reservedeler tilgjengelige i lang tid fremover.
  • Med tanke på at fuksskader i vinduskarm henger tett sammen med inneklima, er det også godt å vite at et nytt vindu fra VELUX er laget på en bærekraftig måte med sertifisert tre. VELUX har satt seg ambisiøse mål for å redusere karbonavtrykket sitt, samtidig som de også finansierer skogprosjekter som bidrar til å binde utslipp av karbondioksid.

Vi mener at denne kombinasjonen er vanskelig å matche, og det er derfor vi har valgt å samarbeide med VELUX.

Vi i Pallesen Bygg hjelper deg med rådgiving og montering

Å følge med på eventuell kondens og fukt i vinduskarmer er noe enhver boligeier bør har et forhold til. Det er hovedsakelig litt eldre boliger med dårlig isolerte vinduer som er i faresonen, men det er likevel viktig å ha et forhold til hva som skjer med vinduer og andre kritiske bygningsdeler. Hvis du oppdager fuktskader i vinduskarmen som ikke kan utbedres, da står vi i Pallesen Bygg klare til å hjelpe.

Vi er eksperter på takvinduene fra VELUX, noe som betyr at vi kan hjelpe deg med både inspirasjon, tips og råd. Hvis du bare skal erstatte et vindu med tilsvarende størrelse og utseende, så fikser vi selvfølgelig det. Samtidig er vindusbytte også en glimrende anledning for eventuelt å utvide vinduet – for eksempel med en av de spennende takaltanene eller takterrassene fra VELUX.

Vi tilbyr alltid gratis og uforpliktende rådgiving, slik at du kan få et bedre bilde av både produkter, selve monteringen og prisene uten å forplikte deg til noe. Dessuten gir vi alltid en fast pris på jobben, noe som vil gi deg ekstra trygghet og forutsigbarhet – det er godt å ha når man investerer i egen bolig. Hvis du tar kontakt i dag, sørger vi for at du har nye vinduer på plass i god tid før neste kuldesesong.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross