Nye vinduer – slik finner du vinduer som er riktige for akkurat din bolig

Vinduer er en kritisk del av en bygnings fasade, og over tid vil både glass og karm utsettes for store temperaturskiftninger, regn, snø og mekanisk slitasje. Moderne vinduer har en teoretisk beregnet forventet levetid...
22. april 2024
8 minutters læsetid
Nye vinduer
Indholdsfortegnelse

Vinduer er en kritisk del av en bygnings fasade, og over tid vil både glass og karm utsettes for store temperaturskiftninger, regn, snø og mekanisk slitasje. Moderne vinduer har en teoretisk beregnet forventet levetid på i gjennomsnitt 20-30 år, noe som betyr at de fleste boligeiere vil måtte skifte ut ett eller flere vinduer noen gang i løpet av livet sitt. Samtidig er valg av vinduer åpenbart ikke noe man gjør spesielt ofte, og det er forståelig at man har mange spørsmål. Heldigvis kan vi hjelpe deg med rådgiving gjennom hele prosessen.

Tegn på at du bør vurdere å bytte til nye vinduer

Det er flere ulike tegn du bør følge med på for å avgjøre når det er på tide å skifte til et mer moderne vindu:

  • Synlige råteskader på for eksempel karm er et tydelig tegn på at vinduet bør skiftes ut. Godt vedlikehold kan forlenge levetiden til et vindu i tre betydelig, men når omfattende råteskader vel har oppstått er det nødvendig å skifte ut vinduet.
  • Punkterte glass betyr også at vinduet bør skiftes ut så raskt som mulig. Et punktert vindu har betydelig svekket isolasjonsevne, i tillegg vil det trenge inn fukt mellom glassene, over tid vil vinduet bli uklart og skjoldete.
  • Kondens på innsiden av vinduet kan være et tegn på at isolasjonsevnen ikke er god nok. Kaldt trekk kan også være noe som gjør at du bør vurdere å skifte til et mer moderne vindu.

Alder i seg selv er også en faktor du bør vurdere. De fleste vinduer er merket med produksjonsår, og moderne vinduer har i stort bedre isolasjonsevne enn vinduer som begynner å bli noen tiår gamle.

Moderne vinduer gir deg mange fordeler

Å bytte til nye vinduer er selvfølgelig ikke gratis, da er det greit å huske på at utskifting av gamle vinduer gir deg mange fordeler. Til syvende og sist handler det uansett ofte om helt nødvendig vedlikehold, som vil bidra direkte til å opprettholde boligens verdi. Utover dette vil du kunne dra nytte av:

  • Betydelig bedre isolasjonsevne. Et moderne vindu har som allerede nevnt bedre isolasjonsevne enn vinduer fra 20 – 30 år siden. Det kan bidra til å redusere fyringskostnadene, samtidig som du får et mer behagelig inneklima. Med et godt isolert vindu trenger du ikke å tenke på trekk eller kaldras.
  • Moderne funksjoner og tilbehør. I og med at vi i Pallesen bygg har fokus på takvinduer, er vi selvfølgelig ekstra opptatt av funksjoner og tilbehør til denne kategorien vinduer. Her har det skjedd mye i løpet av den siste tiden, VELUX har for eksempel fjernstyrte vinduer med regnsensor.
  • Det har også skjedd mye utvikling når det gjelder materialer og overflatebehandling av vinduer. Hvis du i dag har et vindu med karm i vanlig malt tre, kan det være interessant å se nærmere på vinduer med utvendig karm i aluminium.

Samlet betyr dette at bytte til nye moderne vinduer vil kunne gi deg både besparelser og økt bokvalitet på både lang og kort sikt.

Utskiftning med vinduer av samme størrelse

I mange situasjoner vil det være naturlig å skifte ut gamle vinduer med nye moderne vinduer i nøyaktig samme størrelse. Det er selvfølgelig unødvendig å gjøre større inngrep enn nødvendig i konstruksjonen hvis det ikke gir noen merverdi, og en eventuell fasadeendring kan dessuten være søknadspliktig.

Korrekte mål er helt avgjørende når du skal skifte ut gammelt med nytt. Vi anbefaler at man bruker god tid på oppmåling, slik at alle dimensjoner blir riktige. Husk på at eldre vinduer ikke nødvendigvis er helt rette, det lønner seg å måle alle sider. Vi hjelper deg gjerne med råd og tips om hvordan du måler på en riktig måte. Små avvik vil noen ganger kunne korrigeres ved montering, men det er greit at utgangspunktet er så riktig som mulig.

Selv om målene allerede er gitt, har du fortsatt mange valgmuligheter når du skal velge et nytt vindu. Det vil vanligvis være naturlig å ta utgangspunkt i en farge på karm som samsvarer med det eksisterende vinduet, men noen ganger kan det også være mulig å velge nytt. Husk likevel på helheten, ikke minst hvis du bare skifter ut ett eller noen få av mange vinduer. Det er viktig at vinduene passer til boligen din ikke bare med tanke på mål, men også stil og design.

Utvidelser og ombygginger ved montering av nye vinduer

Utskifting av vinduer kan i noen tilfeller by på gode muligheter for å skape noe helt nytt. Du kan for eksempel vurdere et litt større vindu, en kombinasjon av åpningsbare og faste glass – eller kanskje en helt ny vindusterrasseløsning. VELUX har mange ulike kreative systemer tilpasset en rekke forskjellige behov, og vi hjelper deg gjerne med den kreative prosessen.

Det er viktig å huske på at hvis du planlegger å installere nye vinduer med et annet utseende eller størrelse, kan det hende at det er nødvendig å søke om fasadeendring. Det er kommunen som behandler slike søknader.

Å bygge om til en ny løsning er selvfølgelig en litt større jobb enn bare å skifte ut et gammelt vindu med et av tilsvarende størrelse, men det finnes mange spennende muligheter. Med en takaltan eller takterrasse får du ikke bare mer lys og luft, du kan til og med få noen «gratis» ekstra kvadratmeter med høyere takhøyde. For en majoritet av kundene våre vil det være mest aktuelt helt enkelt å bytte til vinduer med samme utseende og størrelse, men vi hjelper deg gjerne med å utforske mulighetene.

VELUX har et svært bredt sortiment med moderne vinduer

Vi har valgt utelukkende å montere takvinduer fra VELUX, og vi mener at det er mange gode grunner for å hevde at VELUX-vinduer er et av de beste alternativene på markedet.

  • VELUX-konsernet har røttene sine i Danmark, og produktene er utviklet for og tilpasset til det nordiske og norske klimaet. Det betyr at du får et produkt som både har god isolasjonsevne og høy motstandsdyktighet mot vær og vind.
  • VELUX har spesialisert seg på takvinduer, lystunneler, solskjerming og tilbehør. Dessuten lager selskapet produkter som er tilpasset både private boligeiere og store næringskunder. Det betyr at sortimentet er svært bredt.
  • Produktene er laget med tanke på miljø og bærekraft. VELUX har høyt fokus på bærekraftarbeid, og selskapet har satt sig ambisiøse mål for å redusere karbonavtrykket sitt.

Husk på at de nye vinduene du investerer i skal beskytte boligen din i flere tiår fremover. Da er det viktig at produsenten også har et langsiktig perspektiv. Gode garantiordninger kombinert med stabil tilgang til reservedeler og tilbehør gir deg trygghet i mange år fremover.

Et godt produkt og proff montering hører sammen

Å velge vinduene som er akkurat riktige for din bolig kan være komplisert. Imidlertid mener vi at det bør det være et enkelt valg å benytte seg av en profesjonell montør til installasjon av de nye vinduene dine. VELUX har tilknyttet seg et nettverk av profesjonelle partnere, og vi i Pallesen Bygg er sertifisert VELUX Takvinduspartner. Det betyr at du kan være trygg på at våre montører har gjennomgått nødvendige kurs for å installere vinduene fra VELUX på helt riktig måte.

For takvinduer vil det være særlig viktig at sammenføyninger og overganger mot tak og fasade er helt tette. Montørene våre jobber utelukkende med montering av takvinduer, noe som gjør at de har lang erfaring med ulike konstruksjonsmåter og materialer. Ingen bygg er helt like, men vi finner alltid en løsning. I og med at du får en fast pris på jobben, trenger du heller ikke å være bekymret for eventuelt merarbeid eller ekstra tidsbruk.

I tillegg er det viktig å huske på at montering av takvinduer per definisjon vil foregå i høyden. Derfor er det også viktig å velge en montør som er godt kjent med disse oppgavene, og som har de nødvendige rutinene for trygg og sikker installasjon av takvinduer.

Vi i Pallesen Bygg kan hjelpe deg med hele prosessen

Vi skjønner godt hvis du er litt forvirret etter å ha prøvd å sette deg inn i de mange ulike alternativene når du skal installere nye moderne vinduer. Vi hjelper deg gjerne på veien, sammen kan vi finne det vinduet som passer aller best til akkurat din bolig.

Du kan gjerne kontakte oss tidlig i prosessen, slik at vi kan bidra med råd og tips om alt fra vurdering av eksisterende vinduer til oppmåling. Våre eksperter har dessuten en komplett oversikt over sortimentet til VELUX, noe som gjør det mulig for oss å gi deg anbefalinger som er tilpasset akkurat dine behov og ønsker.

Nye vinduer er uten tvil en betydelig investering, og vi vil at du skal være så trygg som mulig på valget ditt. Derfor tilbyr vi gratis og uforpliktende rådgiving, og i tillegg får du et tilbud med fast pris på montering. Det gir deg forutsigbarhet både før, under og etter montering – slik at du kan senke skuldrene når du har funnet de vinduene som er riktige for akkurat din bolig.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross