Mugg i vinduskarmen – slik blir du kvitt problemet for godt

Mugg i vinduskarmen er faktisk et relativt vanlig problem, heldigvis er det også enkelt å gjøre noe med det. Hvis du har oppdaget mugg i området rundt vinduet trenger du altså ikke å være...
7. mai 2024
8 minutters læsetid
Indholdsfortegnelse

Mugg i vinduskarmen er faktisk et relativt vanlig problem, heldigvis er det også enkelt å gjøre noe med det. Hvis du har oppdaget mugg i området rundt vinduet trenger du altså ikke å være veldig stresset, men det er samtidig viktig å gjøre noe med saken før det eventuelt utvikler seg til et større problem. Muggsopp i vinduet er nemlig hovedsakelig et symptom på forhøyet luftfuktighet, og det kan eventuelt føre til mer alvorlige konsekvenser andre steder i boligen.

Derfor dannes det mugg i vinduskarmen

Muggsporer finnes praktisk talt overalt, og det er ikke mulig å skape et hjem som er klinisk rent for alt som over tid kan utvikle seg til muggsopp. Derfor er det viktig heller å ha fokus på å gjøre innemiljøet lite gunstig for fremvekst av mugg. I den forbindelse er fuktighet det aller viktigste du kan jobbe med. Muggsopp trenger vann og fuktighet for å utvikle seg, og uten fuktighet vil du ikke oppleve mugg i vinduet.

Hvorfor er det da særlig i vinduskarmen som man oppdager muggsopp? Dels er det et område som er lett tilgjengelig, noe som gjør at man raskt oppdager oppblomstring av mugg. Det er viktig å merke seg at mugg i vinduskarmen i noen tilfeller kan være et første tegn på at det også er risiko for mugg andre steder i boligen, for eksempel bak senger eller bokhyller mot yttervegger. Alle steder der varm og fuktig møter kalde overflater er risikoområder. I tillegg finnes det mange eldre og dårlig isolerte vinduer i norske boliger, noe som kan føre til at det oppstår særlig mye kondens på akkurat vinduer og vinduskarmer.

Slik reduserer du risikoen for muggsopp

Hvis du oppdager mugg i vinduskarmen, er gode rutiner for lufting noe av det raskeste, enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere risikoen for at problemet vedvarer og utvikler seg. Å redusere mengden fuktighet i inneluften vil automatisk redusere kondens på innsiden av vinduene, som igjen vil gjøre det vanskeligere for muggsoppen å vokse. Selv korte perioder med god utlufting vil fjerne mye fuktighet, uten at du må bruke mye energi på ekstra oppvarming. Husk på at mye av varmen inne i en bolig er «lagret» i overflater og møbler.

I et moderne hjem er det mange ulike aktiviteter som helt naturlig bidrar til fuktighet i luften. Selv det at vi puster produserer fuktighet, i tillegg vil alt fra matlaging til tørking av klær tilføre store mengder vann. Dusjing er også en viktig faktor, riktig bruk av avtrekksvifter på bad er derfor et av mange grep man kan ta for å redusere mengden fuktighet inne i boligen. Å ha et bevist forhold til hvor man tørker klær er også viktig.

Hvis man opplever at ingen av de enkle grepene hjelper, og dessuten plages av trekk eller kaldras rundt vinduet, kan det være nødvendig å vurdere utskiftning av ett eller flere vinduer. 

Fjerning av mugg – rengjøring og maling

Overfladisk mugg som har dannet seg i en vinduskarm kan noen ganger helt enkelt tørkes bort med en mikrofiberklut. Hvis muggsoppen har etterlatt seg skjemmende merker, kan det være nødvendig å pusse eller slipe overflaten før man maler over den. Det finnes også spesielle midler tiltenkt fjerning av mugg.

Det er svært viktig å ha i bakhodet at slik fjerning av muggsopp i vinduskarmen bare er en behandling av et «symptom». Hvis du ikke gjør noe med de forhøyede nivåene av fuktighet eller et dårlig isolert vindu, vil muggsoppen helt garantert komme tilbake. Det er viktig å huske på at muggsopp i vinduskarmen også kan være et symptom på muggproblemer andre steder i boligen, sørg for å undersøke risikoområder før du helt enkelt maler over og glemmer hele saken.

Permanent reduksjon av luftfuktigheten

I noen boliger kan det være at man opplever at gode rutiner for manuell lufting ikke hjelper, selv kombinert med riktig bruk av eksisterende avtrekksvifter. Hvis vinduene dine dessuten er moderne og godt isolerte, er det greit å kontakte en fagperson for vurdering av hvordan du kan redusere luftfuktigheten i boligen på en fornuftig måte.

Alle nye boliger i Norge bygges i dag med såkalt balansert ventilasjon, med varmeveksler og avtrekk plassert på strategiske steder i boligen. I en eldre bolig kan det være utfordrende å montere et slikt komplett system, men fagfolk med bygningsteknisk kompetanse kan gi råd om hvor det lønner seg å bruke tid og penger på å styrke ventilasjonen.

Nye vinduer reduserer risikoen for mugg

Kondens oppstår når varm og fuktig luft møter en kald overflate, det er derfor du for eksempel vil se dugg på speilet på badet (av den grunn finnes det oppvarmede speil som markedsføres som «duggfrie»). Hvis vinduene dine er gamle og har svekket isolasjonsevne, kan det oppstå mye kondens og dugg på glasset – noe som igjen kan føre til mugg i vinduskarmen.

Et moderne vindu har betydelig bedre isolasjonsevne enn eldre vinduer, noe som fører til at innsiden av vinduet ikke er like kald. Det betyr igjen at sannsynligheten for kondens er lavere, noe som også reduserer risikoen for at det oppstår mugg i vinduskarmen. Moderne vinduer er faktisk så godt isolerte at det kan oppstår kondens og dugg på utsiden av vinduet, fordi glasset har så god isolasjonsevne at fuktighet i uteluften kondenseres på den kalde overflaten på utsiden – selv om det er varmt inn i boligen.

Samtidig er det svært viktig å merke seg at et nytt vindu selvfølgelig ikke vil redusere risikoen for muggdannelse andre steder i boligen. Hvis luftfuktigheten i inneluften er for høy, er det viktig at du gjør noe med det helt uavhengig av et eventuelt vindusbytte.

Å skifte ut gamle vinduer gir flere positive effekter

Utskiftning av gamle vinduer vil ikke bare kunne bidra til å redusere risikoen for mugg i vinduskarmen, du vil også kunne merke andre positive effekter både i hjemmet ditt og i lommeboken:

  • Når et gammelt vindu er kaldt på innsiden, betyr det også per definisjon at mye av varmen i rommet går tapt gjennom det dårlig isolerte vinduet. Det fører til at du må bruke mer penger på fyring.
  • Med et nytt vindu vil du dessuten ikke oppleve trekk eller kaldras fra vinduet. Det har mye å si for inneklimaet, og det kan dessuten bidra til at du kan redusere temperaturen noe uten å kompromisse med komforten.
  • Moderne vinduer kan også ha mange spennende nye funksjoner. Det gjelder særlig takvinduer som vi spesialiserer oss på. Automatisk åpning eller smart solskjerming er noen eksempler.

Det er altså flere grunnet til å vurdere utskiftning av vinduer hvis du opplever mugg i vinduskarmen.

Med VELUX-vinduer kan du være trygg på kvaliteten

Vi i Pallesen Bygg har valgt å spesialisere oss på takvinduer fra produsenten VELUX, våre montører installerer utelukkende produkter fra VELUX. Det er selvfølgelig ikke uten grunn vi har tatt dette valget, vi mener at VELUX tilbyr en uslåelig pakke:

  • Hvis du har opplevd mugg i vinduskarmen, er det godt å vite at vinduene fra VELUX er tilpasset det skandinaviske og norske klimaet. VELUX har over 80 års erfaring med produksjon av vinduer, og de har fortsatt hovedkontoret sitt i Danmark.
  • Med vinduer fra VELUX kan du også være trygg på at det finnes både reservedeler og servicemuligheter i mange år fremover. Selskapets lange historie er garantien din for at de fortsatt finnes på markedet om 10 eller 20 år.
  • VELUX har et svært bredt produktspekter innenfor kategoriene takvinduer, lystunneler og tilbehør. Det betyr at vi kan sette sammen en pakke som er skreddersydd til akkurat ditt hjem, i noen boliger kan vi til og med lage en utvidet vindusløsning.

Produktene fra VELUX er markedsledende, i tillegg har selskapet valgt å tilknytte seg godkjente Takvinduspartnere. 

Vi hjelper deg gjerne gjennom hele prosessen

Vi i Pallesen Bygg er stolte over å være godkjent VELUX Takvinduspartner. Det betyr helt konkret at alle våre montører har gjennomgått kursing og opplæring i montering av produkter fra VELUX. I tillegg gir det oss tilgang til hele VELUX sitt sortiment, våre eksperter er derfor også hele tiden oppdaterte på hvilke muligheter som finnes.

Montørene våre er danske håndverkere som utelukkende jobber med montering av takvinduer fra VELUX. Det gir en unik kontinuitet i arbeidet, samtidig som montørene som kommer til deg har bred erfaring fra montering av en mengde ulike VELUX-vinduer i like mange forskjellige bygg. Alle boliger er unike, men vår erfaring gjør det uansett mulig for oss å gi deg en fast pris på jobben.

Vi bistår gjerne med gratis og uforpliktende rådgiving. Hvis du er usikker på om du burde skifte ut ett eller flere vinduer som følge av mugg i vinduskarmen, kan vi gjerne hjelpe deg med en vurdering. Du får et helt uforpliktende tilbud på både selve vinduet og jobben, slik at du kan vurdere det i ro og mak. Prisen er selvfølgelig fast, slik at du ikke trenger å være urolig for overraskelser underveis. Hvis du kontakter oss allerede i dag, sørger vi for at du har nye godt isolerte vinduer på plass i god tid før neste fyringssesong.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross