Levetid på vinduer – hvor ofte må du skifte vinduer?

Det sies at ingenting varer evig, og det gjelder dessverre også vinduer. Vinduene er en del av boligens skall, og over tid vil vinduene svekkes av vær, vind og mekanisk slitasje. Som en tommelfingerregel...
19. mars 2024
7 minutters læsetid
Indholdsfortegnelse

Det sies at ingenting varer evig, og det gjelder dessverre også vinduer. Vinduene er en del av boligens skall, og over tid vil vinduene svekkes av vær, vind og mekanisk slitasje. Som en tommelfingerregel kan man regne med at vinduer har en levetid på mellom 20 og 30 år, men det vil åpenbart være en rekke faktorer som påvirker levetiden til akkurat dine vinduer.

En rekke faktorer påvirker levetiden til vinduet

De ulike standardene som angir forventet teknisk levetid er helt åpenbart grove estimater, da det er den samme verdien som brukes for alle produkter innenfor en spesifikk kategori, som dører, vinduer, VVS etc. Et vindu vil ikke automatisk måtte skiftes på dagen når det har gått 30 år. Det er flere faktorer som påvirker levetiden:

  • Konstruksjon og materialer. Hvordan vinduet er konstruert vil åpenbart ha mye å si for hvordan det håndterer både vær og vind. For eksempel kan vinduer med karm i aluminium være å foretrekke der det er svært værhardt.
  • Riktig tilpasning og montering. Fasaden er aldri sterkere enn sitt svakeste punkt, og feilaktig montering kan føre til kortere levetid. Det er særlig fuktinntrengning rundt vinduet som kan være problematisk.
  • Vedlikehold over tid. Det er viktig å følge med på vinduene dine over tid, og utføre nødvendig vedlikehold ved behov. Det er særlig vinduer med karm i tre som må overflatebehandles med jevne mellomrom.

Korrekt monterte vinduer av høy kvalitet kan helt enkelt vare lenge utover estimatet for teknisk levetid hvis de vedlikeholdes godt.

Forskjell i levetid mellom gamle og nye vinduer

Det kan høres lite intuitivt ut at veldig gamle vinduer nesten kan vare «evig», men det er faktisk tilfelle. Samtidig er det ikke spesielt fristende å leve i en bolig med enkeltglass montert i en uisolert treramme. Moderne vinduer er bygget for å vare, men samtidig er de mer komplekse enn skikkelig antikke vinduer.

I enkelte bygg kan det selvfølgelig være på sin plass å beholde mer eller mindre verneverdige eldre vinduer, men husk på at isolasjonsevnen til eldre vinduer ikke kan sammenlignes med et moderne vindu med isolerglass.

Slik påvirker vedlikehold levetiden til et vindu

Vedlikehold kan satt på spissen utgjøre forskjellen mellom at vinduet må skiftes etter noe få år, og at det får en levetid langt utover den gjennomsnittlige verdien for teknisk levetid.

Regelmessig rengjøring og vask av vinduene er et godt utgangspunkt, ikke minst fordi du da også jevnlig vil se nærmere på alle deler av vinduet. Husk på at både glasset, profiler og rammer skal rengjøres – det handler ikke bare om å pusse glasset skinnende rent.

I Norge er fuktighet den aller største utfordringen for både vinduer, fasader i tre og flere andre bygningsdeler. Mange vinduer har karm i tre, og da er det svært viktig å skrape og male vinduene jevnlig.

Når er det på tide å skifte ut et gammelt vindu?

I og med at det er store forskjeller i levetid, finnes det heller ikke noe fasitsvar for når du bør bytte vinduer. Imidlertid er det tre områder du kan følge med på:

  • Vinduer med punkterte glass eller andre synlige skader. Du oppdager enkelt punkterte vinduer ved å se etter fuktighet mellom glassene. Når det dannes fuktighet mellom glassene er vinduet utett, og isolasjonsevnen er svekket. Synlige råteskader er et annet tegn på at vinduet må skiftes ut så raskt som mulig.
  • Trekk fra vinduet, eller kondens og fuktighet på innsiden av vinduet. Hvis du merker at det trekker kaldt fra vinduet, eller at det ofte samler seg fuktighet på innsiden av glasset, kan det være et symptom på dårlig isolasjonsevne.
  • Alder i seg selv, se etter merking på vinduet. Hvis du vet at vinduene begynner å nærme seg en alder på 20-30 år, kan det være fornuftig å begynne å tenke på å bytte vinduer. Du finner ofte produksjonsåret stemplet inn i karmen.

Vinduer av høy kvalitet har også lengre levetid

Det lønner seg å velge kvalitet når du skal kjøpe vinduer, husk på at det er en investering du kanskje gjør bare en gang i livet.

Vi i Pallesen Bygg har valgt å samarbeide utelukkende med VELUX, som har over 80 års erfaring med produksjon av takvinduer. Det betyr også at VELUX har omfattende kunnskap om hvordan produktene deres oppfører seg i den virkelige verden, noe som igjen benyttes til å videreutvikle sortimentet og gjøre vinduene enda bedre. VELUX har valgt å tilknytte seg frittstående selskaper som monterer vinduene for dem, og alle våre montører er erfarne danske håndverkere med fullført VELUX monteringskurs.

Det er selvfølgelig mange faktorer som påvirker kvaliteten til et vindu, og det er ikke nødvendigvis de samme aspektene som er viktige i alle land. Derfor er det trygt å vite at VELUX er et dansk konsern som kjenner det skandinaviske og norske markedet godt. Det betyr også at produktene er tilpasset det norske klimaet. VELUX tilbyr dessuten generøse produktgarantier.

Korrekt montering bidrar til lengre levetid

Riktig montering er helt avgjørende hvis du vil at det nye vinduet ditt skal vare så lenge som mulig. Det er særlig overgangene mellom vinduskarm og fasade som kan være sårbare punkter, og det er viktig at det ikke blir gjort feil når det gjelder for eksempel isolasjon, fuktsperre og membraner. I og med at VELUX har fokus på takvinduer, installeres disse vinduene dessuten på steder som er ekstra utsatt for både regn, snø og is.

I tillegg er det viktig at vinduet monteres etter produsentens instruksjoner når det gjelder festepunkter og belastning. Vinduet skal være en del av konstruksjonen i flere tiår fremover, da er det viktig at installasjonen også tilpasses bygget. En stor andel av norske boliger er oppført i tre, et levende materiale som også beveger seg gjennom både sesonger og byggets levetid. Montørene våre har lang erfaring med både VELUX vinduer og norske hus, noe som legger til rette for optimal levetid.

Vi i Pallesen Bygg er med deg hele veien

I og med at de aller fleste av oss investerer i nye vinduer kanskje bare én gang i livet, er det også mye å sette seg inn i. Vi i Pallesen Bygg er med deg hele veien, og vi blir gjerne med tidlig i prosessen. Da kan vi hjelpe deg med å vurdere levetiden til eksisterende vinduer, men vi kan også komme med innspill om hvilke vindusløsninger og spesifikke produkter som passer aller best til boligen din. Vi er eksperter på hele VELUX sitt produktsortiment.

Du får alltid gratis og uforpliktende rådgiving, og en fast pris på jobben. På denne måten får du en transparent pris, som du også kan regne på opp mot forventet levetid på dine nye vinduer. Med en fast pris trenger du ikke å være urolig for overraskelser underveis, og du kan ha lave skuldre gjennom hele prosessen. Vi mener at kombinasjonen av kvalitetsvinduer og profesjonell montering er uslåelig, og at det er denne løsningen som gir deg mest verdi for pengene. En fagmessig utført montering gir deg også trygghet i tiden etter vindusbyttet. Kombinert med en generøs produktgaranti fra VELUX får du i både pose og sekk – alt ligger til rette for lang levetid på de nye vinduene dine.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross