Vi tilbyr en markise, Velux Sunscreen, til en verdi av 1930,- inkl. montering ved kjøp og montering av et takvindu (Nevn at du vil benytte tilbudet når vi kommer for å gi et pristilbud)

Ubehagelig trekk fra vinduene – slik fjerner du problemet

Kaldt trekk fra vinduene kan være ubehagelig, samtidig som det også er et tegn på mangelfull isolasjon. I et land som Norge er god isolasjon avgjørende for både komfort og fyringskostnader, derfor er det...
15. desember 2023
7 minutters læsetid
Indholdsfortegnelse

Kaldt trekk fra vinduene kan være ubehagelig, samtidig som det også er et tegn på mangelfull isolasjon. I et land som Norge er god isolasjon avgjørende for både komfort og fyringskostnader, derfor er det lurt å gjøre noe med vinduer som trekker. Det kan være flere grunner til at man opplever trekk fra vinduer, det betyr også at det finnes ulike fremgangsmåter for å fjerne problemet.

Derfor trekker det fra vinduene i boligen

I stort er det to årsaker til at man opplever trekk: luftlekkasje eller kaldras. Teknisk sett er kaldras ikke trekk, men det kan likevel oppleves som at det trekker fra vindu.

  • Luftlekkasje handler helt enkelt om at det siger inn kald luft gjennom utettheter eller sprekker rundt vinduet. I eldre boliger er det vanlig med lufteventiler ved vinduer, men det skal uansett være tett rundt karmen.
  • Kaldras betyr at luft inne i boligen kjøles ned av vindusglasset, og «raser» ned langs med veggen og utover i rommet. Det er også av denne grunn som varmeovner ofte er montert under vinduer.

Kaldt trekk fra vinduet kan oppleves relativt likt uavhengig av grunn, men det er viktig å stille en korrekt «diagnose» før man iverksetter tiltak.

Luftlekkasje eller kaldras – hva er grunnen?

I noen boliger kan det være en kombinasjon av luftlekkasje og kaldras som fører til en opplevelse av kaldt trekk, men det er likevel fornuftig å begynne med å kartlegge hva som egentlig forårsaker trekk fra vinduet.

Det kan være lettere å avdekke luftlekkasjer en dag med mye vind, men temperaturforskjeller mellom utluft og inneluft kan også føre til luftlekkasje. Første trinn vil være å se etter åpenbare åpninger, sprekker eller hulrom mellom veggen og vinduet. Etter det kan du føle med hånden langs med vinduskarmen, for å kjenne etter åpenbare kalde luftstrømmer. Husk på at det kan være spesifikke områder rundt vinduet der det er ekstra utett. Det kan også være smart å bruke en lighter eller stearinlys til å se etter luftstrømmer.

Hvis kaldras er grunnen til en følelse av kaldt trekk fra vinduet, vil du føle at selve vindusglasset er kaldt. Et moderne velisolert vindu skal ikke være kaldt på innsiden, men eldre dårlig isolerte vinduer kan bli svært kalde når det er kaldt ute. I noen boliger kan det også være mulig å se kondens på innsiden av vinduet, noe som er et tegn på at glasset er så kaldt at fuktighet i luften kondenserer. Punkterte vinduer er også et svært tydelig tegn på at isolasjonsevnen er betydelig svekket. Vinduer med punkterte glass bør skiftes ut så raskt som mulig.

Etterisolering rundt vinduet for å fjerne luftlekkasje

Hvis undersøkelser viser at det utelukkende er luftlekkasje som gir en følelse av kaldt trekk, kan det vøre mulig å tette vinduet som trekker ved å etterisolere rundt karmen. Det handler da vanligvis om å isolere vinduer innvendig, da det vil være enklere enn å isolere fra fasadesiden.

Husk på at det alltid er viktig å forhøre seg med fagfolk når det gjelder etterisolering. Isolasjonen skal holde kulden ute, men det er også avgjørende at vindsperre plasseres riktig. Enkelt forklart vil etterisolering rundt vinduer foregå slik:

  • Innvendige vinduslister demonteres, slik at man får adgang til hulrommet mellom vinduskarm og vegg.
  • Området rengjøres før isolasjonsstrimler dyttes inn for å tette hulrommet. En vindsperre festes over hulrommet.
  • Vinduslistene monteres på plass igjen.

Det høres enkelt ut, men det er uansett viktig å bruke god tid på både forarbeid og selve etterisoleringen. Hvis vinduene dine er gamle og uansett må skiftes ut, kan det være like greit å etterisolere i forbindelse med utskiftning av vinduer.

Utskiftning av vinduene fjerner kaldras

I og med at kaldras er forårsaket av manglende isolasjonsevne i selve vinduet, er det bare utskiftning av vinduet som kan utbedre situasjonen. I et godt moderne vindu er det luftlagene mellom glassene som isolerer, det er ikke mulig å gi et gammelt eller defekt vindu bedre isolasjonsevne.

Når du skifter ut gamle vinduer med dårlig isolasjonsevne, vil glasset på innsiden av vinduet ha en temperatur som samsvarer mer med innetemperaturen. Det fører til at det ikke oppstår kaldras, da luft som møter glasset ikke kjøles ned og «raser» ned langs med veggen.

Som nevnt er det også noen huseiere som opplever kondens på innsiden av vinduet, noe som er et tydelig tegn på at glasset er kaldt. Ved montering av nye moderne vinduer er det faktisk noen som blir overrasket over at det ved noen typer vær oppstår kondens på utsiden av vinduet, det skyldes at isolasjonsevnen er så god at glasset på utsiden ikke varmes opp innefra – derfor kan det kondenseres fuktighet fra uteluften på glasset.

Hva lønner seg i akkurat din bolig?

Hvis du er usikker på hva som vil lønne seg i akkurat din bolig, kan du gjerne kontakte oss for gratis og uforpliktende rådgiving. Sammen kan vi kartlegge hva som er den mest energieffektive og kostnadsbesparende løsningen for deg.

I stort vil trekk fra vinduer være et tegn på at man må gjøre noe. Både kaldras og luftlekkasje forårsakes av mangelfull isolasjon, og du må fyre mer enn nødvendig for å veie opp for varmen som lekker ut gjennom eller ved vinduene.

Hvis vinduene dine er velisolerte og i god stand, og det derfor bare er luftlekkasje rundt vinduet som er utfordringen, kan det være fornuftig bare å etterisolere rundt vinduene. Å etterisolere rundt eksisterende vinduer er en rimelig løsning.

Hvis vinduene dine begynner å trekke på årene, vil det som hovedregel være fornuftig å vurdere utskiftning. Å bytte vinduer er en investering i boligen, og moderne godt isolerte vinduer vil bidra til å opprettholde boligens verdi. Hvis du opplever kaldras fra flere vinduer i boligen, kan det dreie seg om betydelige varmetap. Da kan det også hende at du merker en positiv effekt på strømregningen etter at du har fått skiftet ut de gamle vinduene.

Pallesen Bygg kan gjøre jobben for deg

Det er viktig å huske på at trekk fra vindu ikke bare er ubehagelig, det er også et tegn på at boligen ikke er godt nok isolert. Her og nå kan du kanskje bruke et pledd eller skru opp varmen, men det er like greit å ta tak i problemet en gang for alle.

Vi i Pallesen Bygg kan gjerne hjelpe deg med å kartlegge situasjonen, og du får et gratis og uforpliktende tilbud på utskiftning av relevante vinduer. Å isolere vinduer innvendig kan være en løsning i noen tilfeller, men som regel er det fornuftig å skifte ut vinduer som begynner å nærme seg slutten av sin tekniske levetid. 

Det er også greit å huske på at utskiftning av vinduer kan kombineres med montering av nye takvinduer, noe som kan være med på å gi mer lys og luft i boligen. Det har skjedd mye de siste årene når det gjelder isolasjonsevnen til moderne vinduer, noe som også fører til at det er uproblematisk å montere større vindusfelter flere steder i boligen. Med nye vinduer og profesjonell montering trenger du helt enkelt ikke å være urolig for verken luftlekkasjer eller kaldras.

Kontakt oss i dag, slik at vi kan ta en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg med trekk fra vinduer i boligen din.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross