Dugg på vinduer – alt du trenger å vite om kondens og fuktighet

Kondens og dugg på vinduer er et tema som vi ofte kommer tilbake til, både i blogginnlegg og i samtaler med kunder. Særlig om vinteren er det mange som oppdager fuktighet på vindusglass og...
17. september 2024
8 minutters læsetid
Takvindu
Indholdsfortegnelse

Kondens og dugg på vinduer er et tema som vi ofte kommer tilbake til, både i blogginnlegg og i samtaler med kunder. Særlig om vinteren er det mange som oppdager fuktighet på vindusglass og i vinduskarmer, derfor er dette temaet også ekstra relevant når vi nærmer oss en ny fyringssesong. Samtidig kan kondens og dugg dannes på vinduer både vinter, vår, sommer og høst – i tillegg til man også kan oppleve at dugg på utsiden av vinduer gjør glasset uklart.  

Derfor oppstår det kondens på en overflate

Det er ikke noen kompliserte prosesser som fører til at det dannes dugg på innsiden av vinduer. Til syvende og sist handler det om at varm og fuktig luft møter en kald overflate, noe som fører til at fuktigheten kondenseres på den kalde overflaten. Det er viktig å merke seg at det altså kan oppstå kondens og dugg på mange ulike overflater, men dugg på innsiden av et vindu er ofte godt synlig.

Mot bakgrunn av dette, er det enkelt å forstå hvorfor kondens på innsiden av vinduer er et særlig stort problem om vinteren. Da kan vindusglasset være kaldt, samtidig som inneluften er både varm og fuktig som følge av begrenset lufting. Begge disse to faktorene må være til stede. Hvis luftfuktigheten inne er svært lav, må glasset eventuelt være ekstra kaldt før noe fuktighet kondenseres.

Den store forskjellen mellom innside og utside

Når vi vet at kondens og dugg oppstår som følge av at varm og fuktig luft møter en kald overflate, hvordan kan det dannes dugg på utsiden av vindu? Det dreier seg om den samme prosessen, nemlig i form av at relativt sett fuktig og varm luft møter en kald glassoverflate – på utsiden av vinduet. Denne type kondens oppstår gjerne tidlig om morgenen, i skyggefulle områder før solen treffer vinduene.

Det er faktisk moderne godt isolerte vinduer som er mest «plaget» med dugg på utsiden av vinduet. Moderne vinduer har svært god isolasjonsevne, noe som fører til at en begrenset mengde varme beveger seg fra inne i boligen til det ytterste glasset i vinduet. Det er selvfølgelig positivt, men det er derfor man faktisk kan oppleve at dugg på utsiden av vinduet oppstår etter et vindusbytte. Det finnes vinduer med overflatebehandling som kan redusere dugg, spør oss gjerne hvis du er i tvil. Samtidig er det viktig å huske på at kondens og dugg på utsiden av vinduet er helt ufarlig.

Hva med dugg og fuktighet mellom vindusglassene?

Det er åpenbart relativt enkelt å oppdage kondens og fuktighet på innsiden av vinduer, men hva hvis man over tid merker at vinduet blir tåkete som følge av dugg og kondens mellom glassene? Fuktighet mellom vindusglassene er et tegn på at vinduet er «punktert», det vil si at det er utettheter som gjør at luft og fuktighet kan bevege seg inn mellom glassene i vinduet.

Et punktert vindu kan etter hvert bli vanskelig å se igjennom, men i tillegg vil fuktighet mellom glassene kunne føre til ytterligere skader på karm og treverk. Dessuten er vinduets isolasjonsevne per definisjon svekket, i og med at det ikke lenger finnes noe isolerende luftlag mellom de to glassene. Kald luft kan bevege seg fritt inn mellom glassene, noe som kan føre til høyere fyringskostnader.

Innvendig kondens kan føre til skader over tid

Dugg på utsiden av vinduet vil ofte tørke opp når solen treffer vinduet, i tillegg er ytterkarmer og andre deler av fasaden åpenbart laget for å håndtere mye vær og vind. På innsiden av vinduet er bildet et helt annet. Fukt på innsiden av vinduet vil ikke føre til umiddelbare skader, men det er likevel noe man bør ta grep for å redusere eller fjerne.

Over tid kan kondens på innsiden av vinduet føre til skader på vinduet. Det er særlig karmer i tre som er utsatt, over tid kan fuktighet føre til råteskader eller mugg. Overfladiske skader kan ofte utbedres, men hvis treverket er skadet vil det være nødvendig å skifte ut vinduet.

I tillegg er det viktig å huske på at dugg på innsiden av vinduet nesten alltid er et symptom på luftfuktigheten i boligen er på et for høyt nivå. Ofte er det på vindusglasset eller i karmen man oppdager fuktigheten, men et ugunstig inneklima kan også føre til kondens helt andre steder i et rom. For eksempel kan det oppstå kondens på kalde yttervegger, særlig hvis veggen er «isolert» bak et møbel.

Enkle grep som reduserer innvendig dugg

Hvis du oppdager kondens på innsiden av vinduene dine, er det heldigvis flere enkle grep som du kan komme i gang med fra dag én:

  • Sørg for at innetemperaturen er jevn og ikke for lav. Selv om det er behagelig med lav temperatur på soverommet om natten, kan man gjerne la soveromsdøren stå åpen om dagen. Se over hvordan varmekilder er plassert ved vinduene dine.
  • Reduser luftfuktigheten til et nivå som passer til både boligen og beboerne. Aktiviteter som dusjing, tørking av klær og matlaging tilfører mye fuktighet til inneluften. God lufting og riktig bruk av ventilasjonsanlegg og avtrekksvifter kan bidra til et gunstigere inneklima.
  • Det er også viktig å sørge for god luftsirkulasjon rundt vinduene. Selv om det er koselig med tykke gardiner og flotte potteplanter, er det avgjørende at luften kan sirkulere fritt rundt vinduene og andre kalde overflater.

Noen enkle luftfuktighetsmålere, faguttrykket er «hygrometer», kan være gode hjelpemidler. I noen situasjoner kan det også være nødvendig å bruke en luftavfukter for å få luftfuktigheten på et tilstrekkelig lavt nivå.

Nye vinduer kan redusere duggproblematikken

Hvis et vindu har fått overfladiske skader som følge av dugg på vindu, kan det la seg gjøre å utbedre kosmetiske skader på en enkel måte. Svertesopp kan fjernes med en mikrofiberklut, før man sliper overflaten og behandler med beis eller lakk. Samtidig kan fukt på innsiden av vindu, med eller uten følgeskader, være et tegn på at man bør vurdere utskiftning av vinduene.

Nye vinduer vil selvfølgelig ikke redusere luftfuktigheten i boligen, det er derfor det er så viktig at man også tar grep knyttet til andre mulige risikoområder der det kan oppstå kondens. Det nye vinduer definitivt kan bidra med, er bedre isolasjon og en mindre kald glassflate. Husk på at det er kombinasjonen av varm fuktig luft og en kald overflate som fører til kondens.

Moderne vinduer har vesentlig bedre isolasjonsevne sammenlignet med eldre vinduer. Det betyr at man vil merke en reell forskjell etter å ha byttet vinduer, både med tanke på kondens i vinduskarmen og isolasjonsevne i stort.

Kvalitetsvinduer og riktig montering er viktig

Den forventede tekniske levetiden til et moderne vindu er beregnet til 20-30 år, men det er åpenbart et svært omtrentlig estimat. En rekke ulike faktorer påvirker levetiden til vinduene i en spesifikk bolig, ikke minst vær, vind og graden av vedlikehold. I tillegg er moderne vinduer komplekse konstruksjoner med flere lag og isolerende barrierer, det er også noe av forklaringen bak at et hundre år gammelt vindu med bare trevirke og et enkeltglass kan vare «evig».

Mot bakgrunn av dette komplekse bildet, har vi i Pallesen Bygg valgt å samarbeide med vindusprodusenten VELUX.  Vi har spesialisert oss på montering av produktene fra VELUX, og vi er sertifisert VELUX Takvinduspartner. Det betyr at alle montørene våre har gjennomgått kurs og opplæring i regi av VELUX, både når det gjelder produktene og monteringen.

VELUX er et dansk konsern med over 80 års historie. De leverer et bredt spekter av takvinduer og tilbehør til både private kunder og bedrifter. Selv om VELUX i dag leverer vinduer til kunder i en rekke ulike land, har de selvfølgelig ekstra god kjennskap til de skandinaviske og norske markedene. Du kan være trygg på at du får et vindu som er tilpasset det norske klimaet. Den lange historien til VELUX gir deg også trygghet når det gjelder garanti, reservedeler og støtte i flere tiår fremover.

Vi kan hjelpe deg med både planlegging og montering

Hvis du oppdager dugg på innsiden av vinduet, er det som beskrevet over ikke et akutt problem. Samtidig er det ikke noe som blir borte av seg selv, og du bør ta grep for å redusere risikoen for følgeskader og unødvendige ekstrakostnader. Vi har lang erfaring med å gi råd til kunder som plages med fukt på innsiden av vinduene, og vi hjelper deg gjerne med en vurdering.

Hvis vi blir enige om at ett eller flere vinduer bør skiftes ut, gir vi deg selvfølgelig et gratis og uforpliktende pristilbud på jobben. Nye vinduer er en investering i egen bolig, og vil har som mål at du skal være helt trygg på valget du har tatt. Med en fast pris på jobben trenger du ikke å være urolig for overraskelser underveis.

Et avsluttende tips kan være å se nærmere på mulighetene for å utvide med flere eller andre vinduer i forbindelse med bytte. VELUX har mange spennende produkter i sortimentet, vi kan gjerne foreslå kreative løsninger tilpasset boligen din – fra takaltaner til fjernstyrte takvinduer med solskjerming.

Dansk design 
Dansk håndværk
cross