Dugg i vinduskarmen er for mange nordmenn et sikkert tegn på at vinteren virkelig er i anmarsj, men det trenger ikke å være sånn. Med relativt enkle grep kan du redusere forekomsten av kondens på vinduer om vinteren, selv uten å skifte ut vinduene du har i dag. I noen situasjoner vil for så vidt bytte være det beste alternativet, men selv da er det viktig å ha et forhold til hvordan man kan redusere kondens og dugg på andre overflater i boligen.
Derfor dannes det dugg i vinduskarmen
Kondens på vinduer om vinteren er en konsekvens av at varm og fuktig luft møter en kald overflate. Eldre vinduer har vesentlig dårligere isolasjonsevne enn nye moderne vinduer, og fuktigheten i inneluften kondenseres mot det kalde glasset. Det er altså kombinasjonen av en kald overflate og høy luftfuktighet som fører til dugg i vinduskarmen, noe som er viktig å huske på videre.
At fuktigheten samles som dugg i vinduskarmen skyldes åpenbart at fuktigheten på glasset renner nedover, og derfor gjerne samles langs med vinduskarmen. Den nedre karmen på vinduet er derfor også ekstra utsatt for råteskader, svertesopp eller mugg. Det er selvfølgelig mulig å tørke vekk store mengder fuktighet og dugg, men det vil bare hjelpe akkurat der og da.
Forskjellen mellom innvendig og utvendig kondens
Kondens på vinduer om vinteren oppstår på innsiden av vinduene. Det er inneluften som er fuktig og varm, samtidig som vinduets innerste glass er kaldt. Det er denne kombinasjonen som fører til dugg i vinduskarmen. Samtidig kan det faktisk oppstå kondens på utsiden av vinduet, men det er som regel et mye mer begrenset problem.
Dugg på utsiden av et vindu dannes som følge av de samme miljøbetingelsene som fører til dugg i vinduskarmen: fuktig luft møter en kald overflate. Særlig på morgenen kan fuktig luft kondenseres til dugg eller rim på den kalde vindusflaten. At det ytterste glasset er kaldt er imidlertid et kvalitetstegn, da det betyr at vinduet er svært godt isolert, og slipper igjennom lite varme. Kondens og rim på utsiden av vinduet er helt ufarlig, selv om det kan være litt ergerlig hvis det forstyrrer utsikten.
Konsekvenser av dugg i vinduskarmen
Kondens på utsiden av vinduet er ufarlig, men dugg i vinduskarmen inne i boligen er noe man bør ta på alvor. Fuktighet og dugg i vinduskarmen kan over tid føre til skader på selve vinduet, men i tillegg er dugg i vinduskarmen et «symptom» på at det kan oppstå skader andre steder:
- Hvis det over tid samles mye dugg i vinduskarmen, kan det føre til svertesopp og andre skader på maling og treverk. Begrensede overfladiske skader kan fjernes ved å rengjøre, slipe og male. Ved mer omfattende skader anbefales det å skifte ut vinduet.
- Selv om fukt i vinduskarmen ikke direkte fører til svekket isolasjonsevne, henger det sammen med utette og såkalt «punkterte» vinduer. Hvis du oppdager fuktighet og kondens mellom glassene, er det et tydelig tegn på at vinduet er utett.
- Høy luftfuktighet inne kan også føre til kondens andre steder i et rom. Det er ofte i vinduskarmen man legger merke til dugg, men fuktig luft kan også føre til kondens på for eksempel kalde yttervegger bak møbler.
I og med at ugunstig inneklima kan påvirke andre områder enn bare vinduet, er det fornuftig å ta grep knyttet til luftfuktighet og ventilasjon før man gjør noe annet.
Enkle grep som reduserer kondens på vinduet
Når du oppdager dugg i vinduskarmen, er det heldigvis mye du kan gjøre med en gang. Kondens på vinduer om vinteren henger som beskrevet over sammen med kombinasjonen av fuktig luft og kalde overflater. Derfor kan man angripe problematikken fra flere vinkler:
- Sørg for en stabil og ikke for lav temperatur inne. Soverom kan være særlig utsatt. Selv om det er deilig å sove med lav temperatur om natten, kan det være fornuftig å la soveromsdøren stå åpen om dagen. Sørg også for at varmekilder er plassert slik at man unngår «kaldras», da vil vindusflaten også varmes opp.
- Reduser luftfuktigheten i inneluften hvis nødvendig. Aktiviteter som matlaging, dusjing og tørking av klær tilfører store mengde fuktighet til luften. Samtidig vil fuktighet fra utåndingsluft og svette også bidra til høyere luftfuktighet. God utlufting og riktig bruk av ventilasjon vil ofte være tilstrekkelig for å redusere luftfuktigheten til gode nivåer.
- Hvis du vil ta i bruk noen «duppedingser» for å bidra til bedre kontroll over luftfuktigheten, kan et enkelt hygrometer være gull verdt. Det finnes selvfølgelig også mange mer avanserte alternativer, med nettilkobling og registrering av fuktighet over tid. I noen boliger kan det også være praktisk med en luftavfukter.
Mer balansert luftfuktighet vil dessuten føre til et bedre inneklima, noe som er godt for både andre deler av boligen og menneskene som bor der.
Når er det nødvendig å skifte ut vinduene?
Selv om du kan redusere dugg i vinduskarmen betydelig ved å jobbe med temperatur og luftfuktighet, vil det åpenbart ikke gjøre noe med isolasjonsevnen til vinduet. Tilsvarende kan du for eksempel varme opp glasset noe ved å plassere varmekilder på en strategisk måte, men det gjør ikke noe med grunnårsaken som førte til at glasset var kaldt – manglende isolasjonsevne.
Hvis vinduene dine begynner å nærme seg den forventede tekniske levetiden på 20-30 år, eller hvis du opplever kaldras eller trekk fra vinduene, er det ytterligere signaler på at de kan være klare for utskiftning. Punkterte vinduer med fuktighet og kondens mellom glassene har en betydelig svekket isolasjonsevne, og bør skiftes ut.
Nye vinduer utgjør en nødvendig investering i å opprettholde boligens verdi, særlig hvis vinduene begynner å bli så gamle og/eller slitte at det er risiko for følgeskader. Samtidig er det også greit å ha i bakhodet at et vindusbytte kan gi deg en umiddelbar effekt på fyringskostnadene. Redusert varmetap gjennom vinduene bidrar selvfølgelig positivt, i tillegg kan det være mulig å ha en noe lavere innetemperatur når man har fjernet kaldras og trekk fra gamle vinduer.
Vi gjør gjerne hele jobben for deg
Vi i Pallesen Bygg har lang erfaring med montering og utskiftning av vinduer. Mange av kundene våre som velger å skifte ut gamle vinduer har opplevd kondens på vinduer om vinteren, og vi kan gi deg råd om når det er fornuftig å skifte ut vinduene som følge av dugg i vinduskarmen.
Vi monterer utelukkende produkter fra VELUX, som er en dansk kvalitetsleverandør med over 80 års erfaring fra produksjon av takvinduer. I dag leverer VELUX vinduer og tilbehør til kunder i 35 land. Vi i Pallesen Bygg er sertifisert VELUX Takvinduspartner. Det betyr at montørene våre har gjennomført kurs og opplæring i regi av VELUX, noe som sikrer både riktig produktkunnskap og nødvendige monteringsferdigheter.
Vi tilbyr alltid gratis og uforpliktende rådgiving, der vi sammen blir enige om hvilke produkter og løsninger fra VELUX som passer til akkurat din bolig og dine behov. Vi skifter selvfølgelig gjerne gamle vinduer mot tilsvarende nye, men vi kan også foreslå spennende utvidelser fra hele sortimentet til VELUX. Du får dessuten også et uforpliktende fast pristilbud på jobben, som du kan vurdere i ro og mak. Vi sørger for at prosessen er trygg og gjennomsiktig fra første kontakt til ferdig montert vindu.